Anasayfa Blog Üniversitede Ders Alma Nasıl Yapılır?
BlogÖne Çıkan

Üniversitede Ders Alma Nasıl Yapılır?

paylaş
paylaş

Hey! Üniversiteye yeni başlayan arkadaşım. İlk gün heyecanını yaşamadan ders alma heyecanı başladı değil mi? Liseden gelenler için biraz garip olsa gerek. Biz neden direkt dersleri vermiyoruz da siz alıyorsunuz? Size ders almayla ilgili bazı temel bilgileri sunmak istedim. Her üniversitede bu durumlar geçerlidir.

Her dönem başında öğrenci tarafından o dönem okuyacağı dersler (genellikle sistem üzerinden) tercih edilir, atanan danışman hoca tarafından da onaylanır. Genellikle sistem işinizi kolaylaştırır ve alacağınız dersleri gösterir. Ama bazı ufak tefek ayrıntılar var. Mesela seçmeli ve zorunlu dersler. Zorunlu dersler, bu bölümden mezun olmak için başarıyla geçmek zorunda olduğunuz derslerdir. Seçmeli derslerde bu zorunluluk yok ancak bu dersi alıp dersten kalsan da olur anlamına gelmiyor bu. Kredi olayını açıklayıp seçmeli ders konusuna ondan sonra değineceğim.

Tüm derslerin iki çeşit kredisi bulunmakta. Birincisi ders saatini gösteren ulusal kredi, ikincisi ise AKTS (ECTS) kredisi. Ulusal kredi, o dersin bir haftada kaç saat okutulduğunu gösteren kredidir. Üç kredilik bir ders bir haftada 3 saat fiziksel olarak yapılır. Uygulama ya da laboratuvar saatlerinin yarısı alınır. Mesela 2 saat teorik + 2 saat uygulama işlenen bir ders 1 + 1 + 0.5 + 0.5 = 3 kredi olur. Genellikle sadece teorik saatler üzerinden kredi hesabı yapılır ama uygulama saati görüyorsanız kredinin toplam ders saatinden az gözükmesi bu yüzdendir. İkincisi ise AKTS dediğimiz kredidir. Bu kredi türü Bolonya akreditasyon süreci kapsamında ve eğitimin uluslararası geçerlilik ve tanınırlık kazanması için uygulanmaktadır. AKTS kredisi öğrencinin bir ders için dönem boyunca harcadığı toplam emeğin süresini gösterir. Ödevler, sınavlara çalışmak için harcadığı süre, proje çalışmaları, quizler vs. Tüm bunlara harcanan zaman AKTS tablosu adı verilen bir tabloyla izlencede size sunulur. Bu tabloyla da hesaplama yapılır. Böylece her bir ders için AKTS kredisi hesaplanır. Dolayısıyla bu iki kredi birbirinden çok daha farklıdır. Mesela lisans ve yüksek lisansta ulusal ve AKTS krediler çok yakındır ancak yüksek lisans ve doktorada ders dışı çalışma çok fazla olduğu için AKTS çok yüksektir.

Kredileri bilmek neden sizi ilgilendiriyor? Çünkü almak zorunda olduğunuz minimum kredi miktarı var. Her dönem 24 ulusal, 30 AKTS kredisi toplamak zorundasınız. Aslında dönemlik değil de tüm eğitim süreci içinde gereklidir bu. Yani lisans mezunu olmak için 240 AKTS almak zorundasınız. Yoksa çoğu ülke diplomanızı tanımaz. Ancak biz işleri kolaylaştırmak için bunu dönemlere bölüp dönemde almanız gereken krediyi söylüyoruz ki 4 sene sonunda bir sürprizle karşılaşmayın.

Seçmeli ders olayına dönelim. Seçmeli ders genellikle alternatifi bulunan, sizin bir havuzdan tercih ettiğiniz derslerdir. Ancak böyle olmak zorunda da değildir. Seçmeli dahil tüm dersler alındığında ancak ucu ucuna 30 AKTS topluyor olabilirsiniz. Bu durumda seçmeli dersler pratikte zorunlu derstir. Ancak alternatifler varsa içlerinden tercih yaparak 30’u kendiniz belirleyebilirsiniz. Her halükarda aldığınız dersleri başarıyla geçmek zorundasınız. Dersi almak değil geçmek bu krediyi topladığınızı gösterecektir.

Peki daha fazla almak isterseniz? Yönetmelik 45 AKTS’ye kadar ders almanıza müsaade eder. Ancak genellikle danışman hocanız etmez. Çünkü 45 AKTS çok uç durumlarda alınabilir. Aksi halde bu yükün altından kalkmanız zor olur. Bu hak genellikle alttan ders alırken kullanılır. Dönem dersleri + geçen seneden kalan dersleri alarak yüksek kredi alabilirsiniz. Mezuniyet için 240+ AKTS toplamakta bir sakınca yoktur ancak 239 AKTS ile diploma alamazsınız!

Dersleri seçerken keyfi değil de yönergelere uygun davranmanız önemlidir. O sebeple fantastik işlere kalkışmamanızı öneriyorum.

Unuttuğum bir nokta var mı? Yazın, yazıyı güncelleyeyim.

Görüşmek üzere.

paylaş

Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Articles
Öne ÇıkanPodcast

AWS mi Paylaşımlı (Shared) Hosting mi?

Yeni Girişimlerde Sunucu Seçimi ve MVP Yaklaşımı Yeni bir web veya mobil...

Blog

Akademik Bilişim’e Ne Oldu?

YouTube kanalımın ilk adı Akademik Bilişim idi. Neden değişti, bir yazı olarak...

SeriÖne Çıkan

SEO Yolculuğu

Eğer işletmeniz ya da girişiminiz dijital ise görünür olmak her şeydir. Fiziksel...

PodcastÖne Çıkan

Yazılımcılık Bir Ömür Yapılır mı?

Yazılım dünyası sürekli gelişen ve değişen dinamik bir sektör. Bu alanda kariyer...