Bilgisayarları kullanabilmek için iki temel yönteme sahibiz. Birincisi GUI (Graphical User Interface) dediğimiz ve aşina olduğumuz arayüz. Pencereler, ikonlar, fare imleci… Yani bilgisayarı “görerek” yönetmek. İkinci yöntem ise CLI (Command Line Interface). Windows’ta “Komut İstemi”, Linux ve Mac’te “Terminal” adıyla karşımıza çıkan sistem. Ayrıca Windows içerisinde PowerShell’den de faydalanabilirsiniz. Yine tüm becerilere sahip olmasına rağmen bu arayüz tamamen komutlarla işlediği için görece biraz daha zor bir yapıya sahiptir. Bu sebeple genellikle tercih edilmez. Ancak geliştiriciyseniz ya da sistem ayarlarını değiştirecekseniz yolunuz Terminale uğrar. O zaman, henüz adım atmamışlar için bir Terminal başlangıcı yapmasak mı ki?
Şu anda Windows’ta olduğum için, en gelişmiş CLI arayüzü olan PowerShell kullanacağım. Başlat menüsünde aratarak PowerShell’i bulup çalıştırabilirsiniz. Aşağıdaki ekran ile karşılaşacağız.
Çok temel komutlara bakalım, elimiz alışsın.
whoami komutu hangi kullanıcı ile işlem yaptığımızı gösterir. pwd komutu tam olarak diskte hangi konumda komutlarımızı uygulanacağını gösterir. ls ise içinde bulunduğumuz klasörün içeriğini listeler. Şimdi bu üç komutu çalıştırma durumunda karşılaşacağımız olası görüntüyü paylaşayım:
Defalarca kez yaptığımız yeni klasör açma ve içine girme işini yapalım şimdi de. mkdir komutu ve ardından vereceğimiz bir klasör adı yazarak bulunduğumuz dizin altına yeni bir klasör açabiliriz. Klasör oluşturuldu ve ayrıntıları sunuldu:
Sonrasında cd ve klasör adı yazarak ilgili klasöre girdik. Ardından ls yazarak klasör içeriğini görmek istedik ancak nafile. Boş bir klasörün içinde ne görmeyi bekliyorduk ki? 🙂
Madem bir şey bulamadık, biz oluşturalım. Unix altyapısında bu touch komutuyla kolaylıkla hallediliyor. Ancak PowerShell içerisinde New-Item -ItemType File -Path “filename.txt” şeklinde yapılıyormuş (ben de yeni öğrendim). Yapalım:
Dosyayı oluşturduk. ls ile klasör içeriğine baktık ve gördük. Mutlu da olduk. Şimdi dosyayı güncelleyebiliriz. notebook dosyaadi.txt komutuyla ilgili dosyayı düzenlemeye başlayabiliriz. Unix altyapısında bunu nano ile yapmak çok daha keyifli onu da söylemiş olayım.
Kısa ve öz bir başlangıç. Hadi deneyin. Sonrasını daha sonra konuşalım! 🙂
Görüşmek üzere.
Doç. Dr. Emre Akadal
Leave a comment