Anasayfa Blog Akademik Bilişim’e Ne Oldu?
Blog

Akademik Bilişim’e Ne Oldu?

paylaş
paylaş

YouTube kanalımın ilk adı Akademik Bilişim idi. Neden değişti, bir yazı olarak buraya bırakayım da hem iz kalsın hem de isteyen döner döner okur. 🙂

Bazı insanlar dünyayı değiştirmeye çalışır. O insanlarla bir an bile yolunuz kesişse unutulmaz anılar elde edersiniz. Bu anılar, “oturduk kahve içtik sohbet ettik”in çok ötesinde. Böyle insanları iş başındayken seyretmek bile zihninizde yeni kapılar açılmasına olanak sağlıyor. Mustafa Akgül hoca da tam olarak böyle biriydi.

Akgül hocayla çok kısa da olsa çalışma fırsatım oldu. Türkiye’de İnternet Konferansı 2013 ve 2015’i İstanbul Üniversitesi yerel ekibi olarak üstlendik. Bu süreçte hocanın, Türkiye’de İnternet’in gelişmesi için yaptıklarına hayran oldum. Ancak acıdır ki bir süre sonra hocayı kaybettik. Akgül hocayı kaybettikten sonra 2019’da yapılan Akademik Bilişim (AB) Konferansı’ndan sonra bir daha AB düzenlenmemesi beni oldukça üzmüştü. Kim ne derse desin, Akgül hoca gidince bu iş yeterince kotarılamamış olmalı ki devamı getirilemedi. Yoksa Covid ne konferansları bitiremedi de 99’dan beri yapılan AB’yi mi bitirdi? Peki.

Akgül hoca da artık olmadığı için ve koferansların devamı gelmediği için AB’nin yok olacağını düşünerek, en azından bir YouTube kanalı olarak yaşatayım istedim. Bunu yaparken de aman bir laf gelmesin diye düşünerek marka tescil başvurusunda bulundum (2021). İlginçtir ki bunca yıldır marka tescili yapılmamış olması sebebiyle Türk Patent tescili verdi. Ben de markayı kullanarak kanalımı açtım, AB ismini yaşatacak olmanın heyecanıyla. Bunu yaparken AB ya da İNETD ile hiçbir bağlantım yoktu. Derneğe üye dahi değildim.

AB düzenleyicisi İNETD YK üyesi hocalarımızdan aldığımız bilgiye göre İNETD kapanma eşiğine gelmişti. İÜ’deki değerli hocalarımla bir inisiyatif başlattık ve derneği tekrar canlandırmak için istekli olduğumuzu söyledik. Hocalarımız bize inandı ve bayrağı devrettiler (2023). Bu heyecanla ilk işimiz AB24’ü, en hakim olduğumuz yer olan İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirmek oldu (2024). Eksiği fazlası hatası doğrusuyla AB’yi tekrar hayata geçirmiş olduk. Şöyle de bir panel yönetmişliğim oldu:

AB sayesinde tekrar canlandırdığımız en önemli aksiyonlardan biri iletişim kanalımızı güçlendirmeye çalışmaktı. Öyle ki, LKD ile iletişimimiz tüm hızıyla sürmekte ve AB25 için planlama görüşmelerine devam etmekteyiz.

Ancak talihsizlik o ya; AB’nin vazgeçilmezi hocalarım beni utanmazlıkla itham ettiler. Nasıl böyle bir YouTube kanalı açarmışım? Nasıl markayı tescil edermişim kimseye sormadan?! İyi niyetime inanılmadı. Hakları var. Bu devirde kim kime güvenecek? Ama problem şu ki; bu markayı bir başkası da tescil ettirebilirdi. İşte o zaman gerçekten AB’nin sonu olurdu. Ben AB’ye zarar veren değil, tekrar hayata geçiren ekip içerisindeyim! Anlatamadım ama. Neyse.

İNETD’ye AB’nin tüm kullanım ve gelir elde etme haklarını devrettiğimi ve bu konuda bir talebim olmayacağı taahhütümü ilettim. İNETD YK hocalarımla görüştük. Dilekçem kabul edildi ve aynı doğrultuda karara varıldı. Zaten aksi düşünülemezdi. Ama olsundu. 🙂

Ayrıca Youtube kanalımın da adını güncelledim. Bundan sonra kendi adımla kullanacağım kanalı. Her ne kadar Akademik Bilişim markasını kullanmak yasal hakkım olsa da, ölümsüzleştirmek istediğim bu markanın altında belli ki canım yanacak. Ağır bir yükmüş. Gerek yok buna.

Tüm bu süreç bi yandan da iyi oldu. AB’ye gönül verenler “Biz Buradayız!” diye bağırdılar. Ne güzel. Umuyorum ki AB25 için eski ve yeni tüm güçleri birleştirebiliriz.

AB: www.ab.org.tr

YouTube kanalım: https://www.youtube.com/@dr.akadal

paylaş

Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Articles
BlogÖne Çıkan

Üniversitede Ders Alma Nasıl Yapılır?

Hey! Üniversiteye yeni başlayan arkadaşım. İlk gün heyecanını yaşamadan ders alma heyecanı...

BlogPodcast

“Yazılımcı Olmayın” Desek, Neden Derdik?

Sohbetimize ilginç bir soruyla başladık: “Neden birine ‘Yazılımcı olma kardeşim!’ dersin?” Bu...

BlogVideo

Blokzincir (Blockchain) Nasıl Çalışır?

Merhaba dostlar! Bugün sizlere blok zincir teknolojisinin teknik açıdan nasıl çalıştığını anlatacağım....

BlogVideo

Kimliği Güvende Tutmaya Yönelik Bir Öneri

Bugün sizlerle kişisel verilerin korunması ve doğrulanması konusunda çok önemli bir teknolojik...